Часто для приготування віскі використовують ячмінь. Але в Штатах він росте погано через нестачу вологи. Його додають тільки як затирку, а головним компонентом виступає інша зернова культура. Тому американський віскі вирізняється різноманітністю смаків, ароматів і стилів, що робить його унікальним і впізнаваним. У алкоголю багато різновидів, кожен з яких виділяється своїми особливостями виробництва, інгредієнтами і способами витримки, що визначає їхні характерні риси.
Напій на основі кукурудзи
Це всім відомий бурбон - найбільш впізнаваний різновид американського віскі. Під час його виробництва використовується не менше 51% кукурудзи. Вона надає алкоголю солодкуватого смаку з нотками ванілі, карамелі. Решта компонентів - пшениця, жито, ячмінний солод. Витримується в нових обпалених дубових бочках не менше двох років. Вода, яка використовується у виробництві, часто проходить через вапнякові пласти, що також впливає на кінцеву якість.
Теннессійський із кислої браги
Регіональний різновид, який виробляється виключно в одному штаті. Сорт трохи схожий на попередній напій, але під час його приготування обов'язково виконується повільна фільтрація через вугілля кленового дерева. Так виходить м'який, гладкий смак і насичення солодкуватими, димними нотками. Після цього відбувається витримка. Найбільш впізнаваний представник такого сорту, що розливається великими об'ємами, - Jack Daniels 3 л.
Rye whiskey
До введення "сухого закону" був найбільш поширеним у північно-східних штатах. Нині напій, у якому використовується не менше 51% жита, виробляють лише великі винокурні. У них він введений у лінійку продукції. Має особливий сухий і пряний смак із нотками спецій:
- чорного перцю;
- гвоздики;
- кориці;
- мускатного горіха;
- ванілі.
У нього гострий, насичений аромат, що приваблює любителів незвичайних смакових відчуттів. Цей особливий продукт можна відшукати на сайті maudau.com.ua.
Wheat whiskey
США - країна-творець цього сорту напою. Технологія його виробництва суворо прописана в законодавстві, і її дотримуються неухильно. У складі алкоголю має бути не менше 51% пшениці, а його міцність - не вище 80%. При приготуванні використовуються червоні озимі сорти. Добавки застосовувати заборонено. Обов'язковим є процес витримки понад 2 роки в обпалених дубових бочках. Виходить алкогольний напій - мінімум сорокаградусний, ніжний і з квітковими нотами.
Важливий фактор у виробництві американського віскі - використання різних типів зерна та їхніх пропорцій. Крім кукурудзи та жита, до складу можуть входити ячмінь і пшениця, що також впливає на смак і аромат кінцевого продукту. Пропорції зерна, способи ферментації, дистиляції та витримки - всі ці елементи відіграють ключову роль у формуванні унікального характеру кожного виду.