Як вибрати якісну та зручну сковороду вок?

0
227

Від зручного та якісного посуду залежить і настрій господині, і результат готування. Саме тому багато жінок обирають кухонний інвентар форми вок. Наприклад, велику популярність користується сковорода вок різних розмірів та варіацій. Як підібрати оптимальний варіант для приготування в домашніх умовах, ми розповімо в цій статті.

Матеріали для виготовлення сковорідки

сковорода вокДля виготовлення сковорідок використовують кілька типів матеріалів. Найчастіше застосовують чавун. Його переваги полягають у тому, що такі вироби прогріваються рівномірно та повільно, довго підтримують потрібну температуру, а також гарантують міцність та тривалий термін служби. Крім приготування на кухні, чавунні сковорідки можна використовувати на відкритому вогні.

Також застосовується нержавіюча сталь. Цей матеріал міцний і довговічний, але дуже швидко нагрівається. Такі сковорідки можна використовувати на будь-якій варильній поверхні.

Великою популярністю користується вуглецева сталь, її характеристики схожі з чавуном, але вага посуду значно менша. Такі сковорідки швидко нагріваються і тривалий час зберігаю тепло. Термін служби виробів також тривалий.

Ще одним не менш поширеним матеріалом вважається алюміній. Він забезпечує рівномірний та швидкий прогрів поверхні, має невелику вагу та стійкий до корозії. Але, враховуйте, що цей матеріал не надто стійкий до подряпин. Також сковорідки із алюмінію не підходять для індукційних плит.

Інші важливі критерії вибору

Крім матеріалу, слід звернути увагу ще на кілька важливих параметрів. Далі ми розглянемо їх докладніше:

Стінки та дно посуду. Від того, яким буде дно посуду, залежить швидкість прогрівання поверхні та час розподілу тепла. Сковорідки, що мають товсте дно, мають менший ризик пригорання страв. Нагрівання стін також залежить від їх товщини, товсті стіни будуть прогріватися поступово.

Розмір та вага. Велике значення для комфортного використання має вага посуду. Наприклад, чавунна модель не підійде для підкидання продуктів. Розмір сковорідки залежить від кількості порцій, які ви плануєте приготувати. Якщо у вас сім'я з 2 осіб, вибирайте діаметр 15-28 сантиметрів, а для великих компаній краще купувати вироби від 30 см.

Комплектація. Оптимально вибирати вок сковороду з кришкою та ґратами, якщо ви плануєте готувати суп або гасити м'ясо. Якщо планується використання посуду в духовці, віддавайте перевагу силіконовим кришкам.

Ручки. Вок може мати дві або одну ручку. Головний критерій – зручність та міцність. При цьому такі деталі не повинні надто нагріватися під час використання в духовці або відкритому вогні. Ідеальний варіант у такому разі – метал. Для використання лише на плиті підійде пластик, силікон чи бакеліт.

Щоб ваша сковорода прослужила якнайдовше, рекомендуємо мити її відразу після приготування їжі. Також дотримуйтесь усіх інструкцій щодо використання та догляду від виробника. Крім того, краще відмовитись від агресивних миючих засобів.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here