Як вибрати келихи для вина?

0
313

Організовуєте для дівчини романтичну вечерю чи пікнік на природі з вином та смачними стравами? Щоб не впасти в бруд обличчям перед жінкою, потрібно знати важливі відмінності між різними видами фужерів. Напевно, ви помічали, що келихи для вина можуть бути широкими і звуженими, з різною висотою ніжки, більш менш округлими. Всі ці нюанси розглянемо далі докладніше.

правила вибору келихівПрості правила вибору келихів

Стиль, форма та ширина винного келиха можуть грати вирішальну роль у тому, як розкриється напій. Хоча багато виноробів стверджують, що якісне вино неможливо зіпсувати, але все ж таки існують способи насолодитися найтоншими відтінками кольору, смаку та аромату.

Отже, важливо запам'ятати:

  • Для червоного вина використовуються великі келихи з широким шийкою. Завдяки великій площі зіткнення рідини з повітрям ідеально розкривається їх насичений смак.
  • Для білого вина вибирайте фужери об'ємом до 350 мл, трохи звужені догори та з високою ніжкою. Напій не повинен нагріватися від тепла рук, тому тримати келих за чашу не варто.

У принципі на цьому можна закінчити короткий гайд на вибір посуду для вин, але якщо хочете розбиратися в темі трохи краще, читайте далі.

як вибрати келихиЦікаві деталі

При дегустації з келиха з невеликою чашею ви помітите різні нотки. Це дуже важливо для білих вин. Вина з червоних сортів винограду зазвичай містять різкіші аромати, які вимагають більшої аерації для розкриття смаку. Мерло, Каберне Совіньйон і Бордо легко віддають свій смак та запах. Шампанське та ігристі найкраще подавати у вузьких фужерах, щоб довше зберегти бульбашки.

Товщина скла (особливо у верхній частині фужера) — не менш важливий нюанс, на який не звертають уваги навіть багато знавців. Тонкий край без кромки дозволить вину досягти ваших рецепторів більш плавно, а значить ви зможете повільно насолодитися смаком та ідеально розкуштувати напій.

Ось ще кілька порад щодо використання келихів:

  • уникайте занадто товстого скла, оскільки воно може зіпсувати смакові відчуття;
  • віддавайте перевагу прозорим виробам, щоб насолоджуватися кольором напою;
  • ретельно мийте посуд, щоб не залишилося навіть найменшого смаку миючих засобів;
  • не рекомендується наповнювати склянку більше, ніж на третину, інакше аромат і смак просто не розкриються.

Знаючи всі ці деталі, ви зможете отримати справжнє задоволення від напою. Вибирайте якісний посуд та створюйте свято у будь-який момент!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here