Організовуєте для дівчини романтичну вечерю чи пікнік на природі з вином та смачними стравами? Щоб не впасти в бруд обличчям перед жінкою, потрібно знати важливі відмінності між різними видами фужерів. Напевно, ви помічали, що келихи для вина можуть бути широкими і звуженими, з різною висотою ніжки, більш менш округлими. Всі ці нюанси розглянемо далі докладніше.
Прості правила вибору келихів
Стиль, форма та ширина винного келиха можуть грати вирішальну роль у тому, як розкриється напій. Хоча багато виноробів стверджують, що якісне вино неможливо зіпсувати, але все ж таки існують способи насолодитися найтоншими відтінками кольору, смаку та аромату.
Отже, важливо запам'ятати:
- Для червоного вина використовуються великі келихи з широким шийкою. Завдяки великій площі зіткнення рідини з повітрям ідеально розкривається їх насичений смак.
- Для білого вина вибирайте фужери об'ємом до 350 мл, трохи звужені догори та з високою ніжкою. Напій не повинен нагріватися від тепла рук, тому тримати келих за чашу не варто.
У принципі на цьому можна закінчити короткий гайд на вибір посуду для вин, але якщо хочете розбиратися в темі трохи краще, читайте далі.
Цікаві деталі
При дегустації з келиха з невеликою чашею ви помітите різні нотки. Це дуже важливо для білих вин. Вина з червоних сортів винограду зазвичай містять різкіші аромати, які вимагають більшої аерації для розкриття смаку. Мерло, Каберне Совіньйон і Бордо легко віддають свій смак та запах. Шампанське та ігристі найкраще подавати у вузьких фужерах, щоб довше зберегти бульбашки.
Товщина скла (особливо у верхній частині фужера) — не менш важливий нюанс, на який не звертають уваги навіть багато знавців. Тонкий край без кромки дозволить вину досягти ваших рецепторів більш плавно, а значить ви зможете повільно насолодитися смаком та ідеально розкуштувати напій.
Ось ще кілька порад щодо використання келихів:
- уникайте занадто товстого скла, оскільки воно може зіпсувати смакові відчуття;
- віддавайте перевагу прозорим виробам, щоб насолоджуватися кольором напою;
- ретельно мийте посуд, щоб не залишилося навіть найменшого смаку миючих засобів;
- не рекомендується наповнювати склянку більше, ніж на третину, інакше аромат і смак просто не розкриються.
Знаючи всі ці деталі, ви зможете отримати справжнє задоволення від напою. Вибирайте якісний посуд та створюйте свято у будь-який момент!