Кожна сфера діяльності – від збройних сил до світу мистецтва – має власну мову. Технічні терміни або звичайні фрази, що використовуються в будь-якому середовищі, можуть здивувати і навіть збентежити людину, яка вперше їх почула.
Ви не знаєте, що таке "ведмідь у повітрі" для водія вантажівки? Або про що каже будівельник, коли у нього «все шляхом»? Не хвилюйтеся! Цього ніхто не розуміє на світі. Це арго – секретна мова професіоналів.
Те саме можна сказати і про світ алкоголю. Різноманітність напоїв та коктейлів може закрутити вам голову не лише своїми градусами. Ось кілька термінів барменів, які дозволять вам зробити правильне замовлення.
Зміст
Аперитив / Дижестив
Ці поняття свідчать, коли подавати напій. Аперитиви подаються до їжі, вони мають стимулювати апетит. Зазвичай це сухі, а чи не солодкі напої. Аперитивом може бути джин чи вермут.
А ось діжестів замовляють після їди, він допомагає травленню. Зазвичай це солодкі напої – бренді чи портвейн.
З льодом
Один із найпоширеніших термінів. Він каже бармену, що ви хочете напій, налитий у невисоку склянку з кубиками льоду. Ви можете вибрати напій з льодом або без - це питання переваг. Пам'ятайте, деякі напої втрачають свій смак при розведенні, так що замовляючи напій з льодом, порадьтеся з барменом, чи варто це робити.
З твістом
Багато хто вважає, що фрукти лише прикрашають коктейль, проте вони ще й надають йому смаку. Шкірку лимона нарізають спеціальним інструментом і поміщають у напій або на кромку келиха - це називається "з твістом".
Охолоджений
Це варіант між чистим напоєм та напоєм з льодом. Напій змішують із кубиками льоду, щоб добре охолодити, а потім лід прибирають. Це призводить до того, що напій стає холодним, а його смак не розбавляється льодом, що тане.
Мадл
Якщо ви бачите, що бармен озброюється маточкою (маддлером), не дивуйтеся. Він просто збирається додати в коктейль розім'яті фрукти чи трави. Прикладом такого коктейлю є всім відомий мохіто. При розминанні з фруктів та трав виділяється сік та ефірні олії для посилення смаку.
Чистий
Без льоду, без води, без змішування - ось що ви отримаєте, замовляючи чистий напій. Багато хто вважає, що деякі сорти бренді та скотчу найкраще розкриваються при кімнатній температурі, тому замовляють їх чистими. Будь-який напій, що замовляється у чистому вигляді, потягують, а не перекидають залпом, як це люблять показувати у фільмах.
Брудний
Брудний напій не означає, що вам його наллють у забруднений келих. Зазвичай це означає, що до мартіні додають оливки барні, сік яких робить напій каламутним і додає йому солонуватий смак.
Верджин (безалкогольний)
Ви за кермом і розвозитимете по домівках усіх друзів після вечірки? Замовте безалкогольний коктейль. Він може бути виготовлений на основі соку. Лише ніколи не замовляйте безалкогольну Куба Лібре!