Віскі Глен Грант: історія та особливості виробництва

0
112

Односолодовий віскі Glen Grant родом із Шотландії входить до десятки найпопулярніших у світі, що зумовлено його тонким фруктовим ароматом і м'яким смаком, у якому відчуваються нотки горіхів, яблук, свіжого хліба.

Особливо популярні скотчі цього бренду в Італії - завдяки солодкуватому післясмаку в поєднанні з високою міцністю в 60-х роках минулого століття вони склали гідну конкуренцію традиційній граппі. Але і в інших країнах, включно з Україною, віскі Глен Грант користується високим попитом як серед звичайних споживачів, так і серед колекціонерів. У цій статті ми розповімо про історію компанії та особливості виробництва алкогольних напоїв.

Місце створення - Ротс

На початку XIX століття Джеймс і Джон Гранти відкрили невелику винокурню в місті Ротс, що в Спейсайді, долині річки Спей. Якийсь час вони працювали нелегально, але вже на початку 40-х років отримали ліцензію на виробництво скотчу. Їхній завод першим у країні було електрифіковано, а ще за 10 років до Ротса за ініціативою Грантів було прокладено залізничну гілку.

Після смерті засновників винокурня перейшла до сина одного з братів - Джеймса-молодшого. Він з ентузіазмом взявся за розвиток сімейного бізнесу, а також розбив навколо заводу унікальний сад, оскільки привозив саджанці та насіння всіляких рослин зі своїх регулярних поїздок до Індії та Африки. Завдяки старанням нового власника компанії скотч Глен Грант першим у Шотландії вийшов на світовий ринок і став поставлятися на інші континенти.

Що сталося у XX столітті

У 30-х роках минулого століття виробництво перейшло у спадок онукові Джеймса - Дугласу Грант-Макессаку. З його ініціативи алкоголь, який до цього продавали тільки бочками, стали розливати по пляшках. У 50-х роках винокурня перейшла до складу концерну Glenlivet Distillers. А на початку нульових торгову марку Glen Grant купила компанія Gruppo Campari, яка також володіє брендами Campari, Cinzano, Aperol та іншими. Оригінальні алкогольні напої цих та багатьох інших торгових марок представлені на MAUDAU.

Особливості виробництва

В асортименті компанії представлено кілька різновидів скотчів:

  • з витримкою від 5 до 18 років;
  • колекційні зразки 1975, 1993 та інших років;
  • Major`s Reserve з ароматами зеленого яблука, меду та чорного перцю;
  • Arboralis з тонким ароматом збитих вершків, печива, карамелі.

Особливого смаку й аромату скотчі Глен Грант набувають завдяки використанню сухого й ароматного ячменю для виробництва солоду, а також особливого способу подвійної дистиляції з холодною фільтрацією на обох етапах. Це надає готовим напоям легкого та свіжого смаку, який покращується за рахунок тривалої витримки в діжках з-під хересу та бурбону.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here